Servirea vinului


Principiile de baza ale deschiderii, turnarii, servirii si decantarii vinului

  • Inlaturati folia – nu prezinta nici o importanta daca taiati folia deasupra sau dedesubtul buzei, desi traditia cere  sa se  taie dedesubt.
  • Tirbusonul – introduceti tirbusonul la mica distanta de centru  si rotiti pana cand melcul a patruns circa 95%. Extrageti dopul incet, pentru a preveni ruperea sau faramitarea lui.
  • Cantitatea standard -  in pahar se toarna  de obicei circa 150-180 ml.  Un pahar de vin sec contine in medie  130-175 calorii, in functie de taria alcoolica.

Aerarea vinului  pentru punerea  in valoarea a aromelor
Prin decantare se introduce oxygen in vin. Acest deners simplu face ca anumiti  compusi rau mirositori sa fie oxidati si izul neplacut sa fie mai greu de detectat. Se reduce si concentratia anumitor acizi si taninuri, vinul capatand  un gust mai placut.

  • Turnati  pentru a expune vinul cat mai mult la contactul cu aerul, turnati lichidul in asa fel incat sa se prelinga pe peretii decantorului, in timpul umplerii.
  • Asteptati – cu cat vinul este mai complex si mai concentrat, cu atat mai mult trebuie sa asteptati, 15-30 minute ar fi perioada minima.
  • Ce se decanteaza? Toate vinurile rosii  se pot aera. Un vin aerat nu poate fi pastrat deschis pentru mult timp, decantati doar  atat cat planuiti sa beti.  

Temperatura optima de servire

Rece   7-13°C  

  • Alb corpolent
  • Alb aromat
  • Rose
  • Licoros

La temperatura pivnitei   13-16°C

  • Rosu usor
  • Rosu mediu

La temperatura camerei   16-20°C

  • Rosu mediu
  • Rosu corpulent
  • Vinuri fortificate

Daca vinului ii lipseste aroma si are gust acid, se poate sa fi fost servit prea rece. Este o problema intalnita cu vinurile albe tinute la frigider. Tineti bolul paharului intre palme ca sa-l incalziti.

Vinul  ar putea fi prea cald, daca aroma arde la nas si miroase a medicament. Se intampla adesea cu vinurile rosii tari, pastrate la temperatura ambientala. Raciti sticla vreme de 15 minute.

Premii

2017
2018

Contact

  • Phone:
    0784 777 717
  • Email:
    office.bragawineart@gmail.com
  • Address:
    B-dul. Constructorilor, nr. 20A, Romania